Στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ετοίμασαν μεγαλόπρεπη εορταστική εκδήλωση με γενικό τίτλο: «ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ!».Την εισαγωγή και όλη την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δ. Γεωργία Πυροβολάκη, ενώ τη γενική επιμέλεια και το συντονισμό είχε η φιλόλογος της Εκκλησιαστικής Σχολής κα Μαρία Παραδά.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους της εορτής της Αγίας Σκέπης, τους οποίους απέδωσαν υποδειγματικά τα τριάντα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως σε αγαστή συνεργασία με τη Χορωδία της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της ΠΕΣΚ κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη.
Στη συνέχεια διαβάστηκε ένα επίκαιρο άρθρο που έγραψε η τοπική εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για τη συμμετοχή των Κρητικών στην εποποιία του Σαράντα. Το εν λόγω δημοσίευμα διάβασαν η μαθήτρια Κωνσταντίνα Μποτωνάκη και ο φοιτητής Πολυτεχνείου Σπύρος Ξεπαπαδάκης.
Σημαίνοντα ρόλο στην εκδήλωση διαδραμάτισαν τα φλογερά γράμματα από το μέτωπο, που δείχνουν την ευαισθησία και την τρυφερότητα του Έλληνα που πολεμάει για τα ιερά και τα όσια, για τη θρησκεία, την πατρίδα, την οικογένεια. Προσωπικές ιστορίες μέσα από τις οποίες αναδύεται το έπος του ’40 και αποτυπώνεται ο ενθουσιασμός των μαχητών, που ταπεινώνουν τον εισβολέα αλλά και τα ανθρώπινα στοιχεία τους, όπως η ταλαιπωρία στο πεδίο της μάχης και η νοσταλγία για τα αγαπημένα πρόσωπα! Τις συγκλονιστικές επιστολές που έστελναν οι στρατιώτες του Βορειοηπειρωτικού Μετώπου προς τις συζύγους, τους γονείς ή τα αδέλφια τους ακούσαμε από τους μαθητές της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής, Εμμανουήλ και Δημήτριο Γουλερμάκη και Κωνσταντίνο Μπορμπαντωνάκη.
Ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση κατείχε η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ», νέα παραγωγή της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αναφέρεται σε μια από τις επιστολές που ο Κρητικός υπολοχαγός Δημήτρης Κασσαπάκης έστειλε στην οικογένειά του στο Ηράκλειο. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο μαθητής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής, Γεώργιος Μυλωνάκης και συμμετέχει η μαθήτρια Ιωάννα Κουρνιδάκη. Τη σκηνοθεσία, εικονοληψία και το μοντάζ της ταινίας έκανε ο Αντώνης Τζατζάνης, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια και την παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών ανέλαβε η φιλόλογος της ΠΕΣΚ κα Μαρία Παραδά.
Ευχαριστούμε θερμά τον εφημέριο της ενορίας Αγίου Δημητρίου Πλατανιά π. Δημήτριο Παρασκάκη και τον υπεύθυνο διαχείρισης του καταφυγίου κ. Κυριάκο Λουρανδάκη για την ευγενική παραχώρηση του ιστορικού χώρου και του ανάλογου εξοπλισμού για τις ανάγκες της ταινίας.
Στη συνέχεια η εκδήλωσή μας πλαισιώθηκε από ποιητικά αποσπάσματα από το μεγάλο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», που μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες και με τρόπο μοναδικό προβάλλει το όραμα μιας νέας Ελληνικής αλλά και πανανθρώπινης ζωής .Τα εν λόγω αποσπάσματα απήγγειλαν οι μαθητές της ΠΕΣΚ Ελευθέριος Ξηράκης, Παναγιώτης Μουστακάκης και Ανδρέας Φίλικας.
Επετειακά τραγούδια επίσης απέδωσε η Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεως με τα 30 μέλη της συνοδευόμενα με πλούσια ορχήστρα υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής κα Έλλης Παπαλιονάκη-Παγωνίδου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχαριστήριο λόγο του Πανοσιολογιότατου Πρωτοσύγκελου μας Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη προς τους συντελεστές της υπέροχης εκδήλωσης και τέλος όλοι μαζί, με το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων, ψάλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου και και της αστυνομίας, ιερείς, καθώς και η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ι.Μ Κορακιών Γερόντισσα Θεοφόρα , ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της ΙΜΚΑ, ο Διευθυντής και καθηγητές της ΠΕΣΚ, γονείς και φίλοι των μαθητών, όπως και πολλοί άλλοι, οι οποίοι έσπευσαν να μας συγχαρούν στο τέλος της εκδήλωσης.
Τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τα έτη 1940-1941 χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ως «θαύμα» Ελληνικό. Αυτό το θαύμα καλούμαστε να θυμόμαστε, όχι μόνο κατά τις Εθνικές Επετείους αλλά πάντοτε, και να παραδειγματιζόμαστε από το μεγαλείο ψυχής των πατέρων μας και το απαράμιλλο θάρρος τους μπροστά στις φρικτές δοκιμασίες της ζωής.
Για το φωτ. υλικό πιέστε εδώ