O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στα Χανιά

Με ιδιαίτερη χαρά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, του Δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτου Σημαντηράκη και άλλων Αρχόντων του τόπου μας καλωσόρισαν και υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, το Σάββατο 15 Μαρτίου έ.ε, στο κατάμεστο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, όπου παρουσιάστηκε το Καλλιτεχνικό Αφιέρωμα με τίτλο «ΤΙΜΟΚΥΠΡΑ», το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Κυπριακό Πολιτιστικό Σύλλογο ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου (1955-1959) και 50 ετών από την παράνομη Τουρκική Εισβολή και την κατοχή κυπριακών εδαφών (1974).

Με λόγια αγάπης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και την συνοδεία του, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Παν/τος Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, προλογίζοντας και την εκδήλωση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μαλαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την υποδοχή και την φιλοξενία ενώ στη συγκινητική του ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενότητας του Ελληνισμού. Επίσης έστειλε μήνυμα διαρκούς αγώνα για να αποκτήσουν και οι Κύπριοι τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ευρωπαίους έστειλε από τα Χανιά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαντιράκης ο οποίος μίλησε για την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο νησιών και την αγαθή συνεργασία σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και στην συνεργασία της εκκλησίας κ του δήμου για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφηγήσεις, μουσικές συνθέσεις και προβολές που ανέδειξαν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Κύπρου από την αρχαιότητα εως σήμερα , αλλά και τη βαθιά χριστιανική, πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της Μεγαλονήσου. Η επιμέλεια του αφιερώματος ανήκε στον Κυπριακό Πολιτιστικό Σύλλογο ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ, ο οποίος παρουσίασε με σεβασμό και καλλιτεχνική ευαισθησία ένα υπερθέαμα με τα γεγονότα και τις μνήμες που σημάδεψαν τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί, πολιτιστικοί φορείς και πλήθος κόσμου, που χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές, εκφράζοντας τη συγκίνησή τους για το περιεχόμενο και το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων και το Πατριαρχικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, ενώ η βραδιά έκλεισε με χαιρετισμό κ ευχαριστίες από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό, καθώς και ανταλλαγή συμβολικών δώρων μεταξύ των διοργανωτών.

Φωτ. υλικό ο Συντάκτης και ο συνεργάτης μας κ. Αντώνης Τζάτζανης